Alex Kiss

Alex Kiss | De Luisterij

Mijn naam is Alex Kiss en de Luisterij is mijn praktijk voor psychotherapeutische begeleiding. Ik help mensen die voor het eerst om hulp vragen, maar ook mensen die al veel langer met hun helingsproces bezig zijn. Daarbij maak ik gebruik van Compassionate Inquiry (CI), een psychotherapeutische aanpak ontwikkeld door Gabor Maté, onder wiens toezicht ik ben opgeleid.

Datgene waar je het allerliefst vanaf wil, dat waar je het zwaarst onder gebukt gaat, blijft vaak juist hardnekkiger bij je wanneer je het wegmoffelt, ontwijkt, ontkent of veroordeelt. Het verhardt of verankert zich wanneer het niet de aandacht krijgt waar heling van afhangt. CI kenmerkt zich als een zachte, maar tegelijkertijd zeer directe aanpak, waarbij zorgvuldig aandacht wordt besteed aan zaken die je vaak al jarenlang meedraagt, of je je daar nu bewust van bent of niet.

Wat ik doe omschrijf ik ook wel eens als ‘therapiepreventie’. De bedoeling is weliswaar dat mijn begeleiding een therapeutisch effect heeft. Tegelijkertijd is mijn werk gebaseerd op mijn rotsvaste vertrouwen in ieders eigen zelfhelend vermogen. De Luisterij is er om dat vermogen de ruimte te geven om weer op stoom te komen. Soms lukt dat niet, en dan verwijs ik door naar specialistische of aanvullende zorg. Maar in de meeste gevallen is mijn tijdelijke betrokkenheid voldoende om iets in je los te maken waar je mee verder kunt.

Uitgangspunt van mijn begeleiding is dat er ook nu iets in je leeft, dat je van nature op heelheid oriënteert. Iets dat stellig weerstand biedt tegen het idee dat je gedoemd bent om als iets onafs of gebrokens je dagen te slijten. Als je tijdelijk wat hulp kunt gebruiken om die heelheid aan te spreken, laat dan vooral iets van je horen.


nl_NLDutch